BUCKET HAT…

Bucket hattu is coming back. Jos et muista bucket hattua niin voit ehk√§ muistaa Nalle puh sadevaatteiden hatun. Winnie the pooh on siis ollut hyvin muotitietoinen hahmo ūüėÄ ¬†Rakkaalla lapsella on monta nime√§ ja niin on my√∂s bucket hattulla, kuten fishersman`s hat, Irish country hat tai session hat. Bucket hattu tehd√§√§n ¬†yleens√§ ¬†paksusta puuvillasta, kuten farkusta, canvaksesta tai tweedist√§.

Käydään  hatun historiaa hieman läpi. Bucket hattua aloitettiin valmistamaan 1900-luvulla. Hattuja käyttivät Irlantilaiset maajussit ja kalastajat. Hattu suojasi heitä sateelta ja se oli helposti puhdistettavissa. Hattu valmistettiin Lanolista (villa vahasta tai villa rasvasta) ,eli ei pestystä raaka  villasta, joka teki hatusta luonnollisesti vedenkestävän.

Modernia bucket hattua käyttivät  US armeija Vietnam sodan aikana. Raskalaiset kutsuivat hattua Bob nimellä, joka syntyi koska Amerikkalaiset sotilaat käyttivät hattua II maailman sodassa.  Ranskalaiset kutsuivat heitä Robert nimellä, eli lyhennettynä Bob.

High Fashion otti hatun catwalkeille 1960-luvulla. Modisti (hat maker)¬† Lilly Dach√©¬† teki bucket hatun j√§ykemm√§st√§ materiaalita, jolla h√§n sai hatusta Mod lookin. Barbra Streisand¬†k√§ytti hyvin muodikasta oversize bucket hattua 1967-luvulla.¬†Hattu oli my√∂s suuressa suosiossa professionaalisten¬†miesten keskuudessa 1970-luvulla. Sean Conneryn hahmo k√§ytti hattua¬†¬†Indiana Jones and the Last Crusade elokuvassa ja my√∂s ¬†Gilligan from Gilligan’s Island¬†k√§ytti ¬†useasti bucket hattua.¬†

Hattu tuli suosituksi räppäreiden keskuudessa 1980-luvulla ja pysyi street fashionissa 1990-luvulle asti. Muistatte varmaan Puff Daddyn ja muiden  räp artistien värikkäät asut, joiden asusteena oli usein kiiltävä pintainen bucket hattu. RIhanna käytti hattua lähiaikoina ja uskon hatun tekevän suuren come backin.

Hatulla on eri maissa omia nimi√§, mutta parhaiten minulle j√§i mieleen Bulgarissa k√§ytetty√§ nime√§ “idiotka” mik√§ tarkoittaa idioottia. Voin melkeen vannoa, ett√§ veljeni ovat t√§st√§ minun hatusta samaa mielt√§ heid√§n kanssaan. Moni mies tuttava/ yst√§v√§t pitiv√§t biker hattuani jo yliampuvana, mutta min√§ pid√§n hatuistani kiinni. Mik√§√§n muu ei pelasta huonoa hius p√§iv√§√§, kun kaunis hattu.

Rakastan lukea muodin historiaa ja paras kirja mink√§ olen lukenut on Voguen muodin historia. Kirjassa k√§yd√§√§n todella paljon muodin historiaa l√§pi ja miten se on vaikuttanut naisten tasa arvoon ja kuinka paljon naiset ovat k√§rsineet muodista. Kirja on edullinen ja se antaa paljon lukijalle…

 

 

 

 

 

Leave a Reply