SENSITIVE…

Herkkä, altis, arka, herkkätunteinen, hienovarainen. Jos poistamme elämästäni mielenterveys sairauden ja keskitytään näihin kirjoittumiini sanoihin niin mieleeni tulee monta asiaa. Minun on todella vaikeaa kestää muiden kipua ja vahvoja tunteita. Oli sitten ihminen herkässä tilassa, joka tarvitsee kuuntelijaa tai henkilöä, joka on raivoissaan ja haluaa itsensä kuulluksi. En vain kestä näitä tilanteita kovinkaan hyvin. Kuuntelen kuitenkin kaikesta huolimatta loppuun asti. Imen itseeni kummankin kivun ja koen ne vartalossani samalla tavalla, kun ne ongelmat olisivat omiani.

Koen itseeni kohdistuneet vääryydet hyvin voimakkaasti. Muistan hyvin lapsuus ajat jolloin tunsin ja tiesin, että minun herkkyyttä käytettiin hyväksi. Kaikaa sai kiusata, sillä hän ei tee asialle mitään. Hän antaa poljeta itsensä maahan ja hyväksyy asian ja itkee vasta kotona ennen nukkumaan menoa. Muistan ikuisesti, kun minun piti näytellä Ronja ryövärin tytärtä näytelmässä. Minun ei tarvinnut näytellä. Koin lavalla tönimiset, osoittelut ja haukut hyvin tutuiksi asioiksi. Koin tapauksen hyvin vahvasti. Minusta tuntui, että opettaja valitsi minut rooliin syystä eikä pelkästään sen vuoksi, että minulla oli pyllyyn asti pitkät hiusket, jotka olivat usein takuilla.

Nämä tunteet ovat seuranneet minua elämässäni. Välillä on ollut kausia, kun olen ollut vahvempi ja uskaltautunut puolustamaan itseäni. Nuorena naisena minä sain voimaa yksinäisyydestä. En tarvinnut kenenkään muun seuraa. Minä en tarvinnut muiden mielipiteitä tai naispuolisia ystävyyksiä, jotka antaisivat neuvoja esimerkiksi rakkaus elämässäni. Uskalsin mennä ja pitää hauskaa yksinään. Oikeastaan nauttisin omasta seurasta enemmän, ,kun porukassa olemista. Olen edelleen omalla tavalla erakko, vaikka olen hyvin sosiaalinen ja avoin. Välillä tietysti kaipaan “parasta” naispuolista ystävää. Minulla ei sellaista ole koskaan ollut.

Vaistoan usein millon minulle valehdellaan. En yleensä kerro tätä valehtelijalle vaan kuuntelen silti, vaikka pääni sisällä minun tekisi mieli huutaa, että miksi valehtelet minulle. Myöhemmin keskustelen asiasta itseni kanssa ja muistutan, että toisen valehtelu ei vaikuta elämääni.

Olen hyvin tunnollinen tyyppi. En jätä asioita tekemättä vaan pakotan itseni tekemään ne, vaikka olisin väsynyt. Tunteeni käyvät kuitenkin jatkuvasti kierroksilla niin uuvun herkästi. Tämä on  ikuinen oravan pyörä. Teen väkisin asioita, jotka uuvuttavat minua. Minun on ollut tosi vaikeaa oppia sanomaan ei, jopa itselleni.

Herkkyyttä pidetään yleensä heikkoutena. Sitä se ei ole. Herkkyys on paljon muutakin kuin yllä mainitsemani asiat. Herkällä persoonalla on hyvä intuitio. Hän on luova, intohimoinen, riidan ratkaisija ja empaattinen tyyppi. Koen, että olen juuri näitä asoita. Lapsena pidin itseäni uhriksi. Nykyään pidän herkkyyttäni myös positiivisena asiana. Enää en myöskään suostu olemaan uhri.

One response to “SENSITIVE…”

Leave a Reply