STATUS UPDATE…

Mitä minulle kuuluu : 

Haluaisin sanoa, että hyvää, mutta valehtelisin. Olen oireillut todella vahvasti. Joka päivä herään samaan tilanteeseen. Päivän aikana käyn erilaisia tunteita ja pelkoja läpi. Vihdoinkin kun illalla aikuinen Kaika on saanut sen lapsi Kaikan äänet pois päästäni niin seuraavana aamuna käyn samat rutiinit päivän aikana läpi. Tämä on henkisesti todella raskasta ja vie voimia hirveästi. Suurimmat ongelmat elämäni laatuun tuo  emetofobia sairaalloinen pelko. Emetofobian taustalla on yleensä ikävä muisto lapsuuden vatsataudista. Muistan tarkalleen omani, mutta en käy sitä täällä läpi. En usko, että pääsen pelosta ikinä eroon.  Käyn psykoterapiassa missä käydään myös emetofobia pelkoani läpi. Tiedän, että ylläpidän pelkoani asian välttelyllä ja haen turvallisia ajatuksia ja paikkoja. Perheenjäseneni ja ystäväni tietävät ettei minulle kannata kertoa jos on sairastunut vaan he ovat oppineet valehtelemaan. Emetofobia on vaikea sairaus, sillä moni ei ymmärrä kuinka ikäviä oireita ja pakkoajatuksia se aiheuttaa potilaalle. Sairastan myös muita mielenterveys sairauksia, jotka pahentavat pelkoani puolin ja toisin.

Emetofobia- pelko-ahdistus- oireilu

Ahdistus-oirelu-huonovointisuus – emetofobia.

Psykoterapiassa yritämme minun omilla voimavaroilla ja ehdoilla siedättää mahataudin pelkoa. Välillä harjoituksen voivat tuntua helpoilta, mutta useimmiten ne tuntuvat maailman lopulta. Tarkoitus olisi seuraavilla käynneillä jutella koko 45min emetofobiasta. Kuulostaako helpolta ? Se ei todellakaan ole sitä. Nyt maanantaina puhuimme emetofobiasta, sillä se oli ajankohtaista. Välillä olen yrittänyt katsoa ohjelmia missä tiedän olevan oksentamista. Pelkästään niiden katsominen aiheuttaa pahaa oloa. Jos ohjelmassa käsitellään mahatautia ja ruokamyrkytystä niin yleensä vaihdan jaksoa. Tämä on juuri sitä mitä ei saisi tehdä, mutta asian käsitteleminen on hyvin rankkaa ja pelottavaa. Rajumpia keinoja löytyy myös. On olemassa pilleri, joka saa sinut oksentamaan. Kyllä luit oikein ja tätä metodia käytetään paljon. Minulle ehdotettiin sitä ja en usko, että koskaan suostun siihen. Voin suostua, että tilassa on kulho ainetta joka haisee oksennukselta, mutta sekään ei kyllä kuulosta tällä hetkellä kovinkaan hyvältä idealta. Altistaminen on rankkaa ja silloin, kun tarvitsisi altistaa kahta eri sairautta niin päivät ovat todella väsyttäviä. Emetofobian kanssa on vaikeeta elää, koska sitä ei pysty  kontrolloimaan. Kontrollin luopuminen aiheuttaa minulle syvää pelkoa, joka muuttuu pakokauhuksi.

Tässä muutamia esimerkkejä miksi emetofobian kanssa on vaikeeta elää.

Jos joku perheenjäsenistäsi oksentaa. Välitön ajatus on minne voin lähteä pakoon. Todellisuudessa et voi pakoilla mihinkään. Varsinkaan jos sinulla on lapsi.

Jos joku kertoo olevansa kipeä niin sinulla tulee kaikki mahdolliset ajatukset mieleen. Mietit hetken uskallatko kysyä mikä sinulla on ja yleensä päädyt pitämään tarkan kyselyn oireista ? Kaikista kauheinta on kuulla, että minulla on paha olo tai mahaani sattuu.

Ja jos olet tai olit mahataudissa niin etsit heti kaikki mahdolliset keinot pakoilla henkilöä.

Jostain syystä pitkät matkat aiheuttavat emetofobikolle pahaa oloa. Välttelet kaikkia yleisiä matkustus tapoja.

Yleisellä paikalla vältät koskea kaiteisiin tai pöydän pintoihin.

Huvipuistot ovat sinulle helvettiä. Et mene itse mihinkään kyytiin, mutta pelko siitä että joku muu oksentaa on suuri.

Olet valmis tekemään ihan mitä vaan, ettet saisi oksennustautia. Esimerkiksi minä olisin valmis menemään arkkuun käärmeiden kanssa tai maksamaan mitä vain, etten ikinä joutusi kohtaamaan pelkoani. Olen valmis ottamaan lainaa ja myymään koko omaisuuteni.

Olet hyvin tarkka ruuasta. Joko et syö olenkaan tai syöt mahdollisemman paljon, sillä et tiedä milloin seuraavaksi voit syödä. Tarkistat päivämäärät kolmeen kertaan ennen juomista tai syömistä.

Pienikin maininta okennuksesta tai mahtaudista voi pilata päiväsi kokonaan.

Et välttämättä kykene hankkimaan lapsia, tekemään töitä päiväkodissa, sairaalassa tai koulussa.  Minulle lapsen saaminen oli tärkeää. Lapsen myötä joudun väkisin tilanteisiin, jossa siedätys  ei ole vapaaehtoista. Miko ei ole sairastanut oksennus tai mahatautia kertaakaan, mutta hän on oksentanut flunssan takia. Lapseni on ainoa jonka viereen jään tälläisessä tilanteessa. Otan hänet syliin ja yritän peittää pakokauhuni. Teen kaikkeni, että lapseni ei alkaisi pelkää samoja asioita, kun minä. Olen äiti ja äidin pitää suojella lastansa ikuisesti.

Päiväkodissa, koulussa tai sairaalassa et halua koskea mihinkään. Et suostu myöskään istumaan mihinkään. Itse voin jopa pyytää päästä tilaan missä ei ole muita potilaita. Joskus jopa kysyn lääkäriltä onko hän käyttänyt käsidesiä edellisen asiakkaan jälkeen.

Et välttämättä suostu syömään antibiootti kuuria, koska haittavaikutuksena on pahoinvointia ja ripulia.

Et pysty katsomaan ohjelmia missä oksennetaan. Jos elokuvassa tai sarjassa oksennetaan, ripuloidaan tai puhutaan ruokamyrkytyksestä päiväsi on pilalla.

Vitsi oksennuksesta ei ole mielestäsi millään tavalla hauskaa.

Jos ystäväsi oksentaa baarissa, et auta häntä vaan hän on omillaan sen jälkeen.

Emetofobia aiheuttaa jatkuvaa murehtimista.

Vältät suuria tapahtumia, koska jännittäminen sekoittaa vatsasi. Jos olet suostunut lähtemään johonkin niin varmasti kadut sitä monta kertaa ennen lähtöä.

Yleisten vessojen käyttäminen on maailman loppu. Itse olen oppinut käymään pissalla ilman, että minun täytyy istua pytylle.

On inhottavaa ja raivostuttavaa jos joku ei ymmärrä pelkoasi ja vähättelee sitä.

Tämän postauksen kirjoittaminen oli henkisesti rankaa. Pelkästään oksennus tai mahataust sanan kirjoittaminen aiheutti minulle ahdistusta ja korvissani alkoi vinkumaan.

Leave a Reply